10 femrat më të pasura për vitin 2012 (foto)

Nga Dorjan
Shkruar ne 02 Apr 2012 ora 4:58pm

E dinit… listat gjithnjë pëlqehen. Do t’ju pëlqejë edhe juve. E pamundur të mos i kushtosh vëmendje faktit se cilat janë femrat më të pasura të botës. Edhe pse sipas revistës “Forbes”-filtri i mirënjohur financiar amerikan, sikundër çdo vit, ka realizuar klasifikimin e meshkujve dhe femrave në bazë të pasurive respektive, duket se edhe gratë janë rishfaqur fuqishëm në skenë. Edhe pse një pjesë dërrmuese e aseteve të tyre posedohen prej trashëgimive nga bashkëshortët, numri i tyre është gjithnjë në rritje (në vitin 2002 ishin vetëm 36 të tillë). Mes 1.226 aseteve tw miliarderëve, në të vërtetë ato që i takojnë zonjave janë rreth 104. Këto janë 10 të parat…

Christy Walton: 25,3 miliardë dollarë
Amerikania 57-vjeçare është gruaja më e pasur në botë. E veja e miliarderit John T. Walton, pas vdekjes së të shoqit në një aksident ajror në 27 qershor të vitit 2005, ka trashëguar së bashku me fëmijët pasurinë e pafund.

Alice Walton: 23,3 miliardë dollarë
Amerikania 63-vjeçare është e vetmja vajzë e Sam Walton, themeluesit të Wal Mart. Edhe pse posedon një kuotë të sajën prej një ndërmarrje të babait, është e vetmja pjesëtare e familjes që nuk është përzier në çështje biznesi. Ka preferuar artet dhe kuajt…

Liliane Bettencourt: 24 miliardë dollarë
90-vjeçarja franceze është femra më e pasur në Europë. Vajza e vetme e Eugene Schueller, themeluesit të L’Oreal, ka marrë përsipër menaxhimin e kompanisë së njohur kozmetike prej vitit 1957 dhe aktualisht është aksionerja kryesore e saj. Prej vitit 2007 është në një betejë të fuqishme familjare sa i takon kontrollit të aseteve financiare, çka duket se rezultoi edhe një skandal i vërtetë politik, për shkak të financimit të fushatës elektorale të Presidentit të Francës, Nikolas Sarkozy. Një situatë ende në pritje të një vendimi përfundimtar gjyqësor.

Georgina Rineahrt: 18 miliardë dollarë
Australiania 58-vjeçare është femra më e pasur e oqeanit. Si koka drejtuese e gjigandit minerar Hancok Prospetting, ka trashëguar nga i ati Lang Hancok, një perandori të vërtetë të ardhurash financiare të cilat ajo ka mundur t’i rrisë vit pas viti.

Iris Fontbona: 17,8 miliardë dollarë
69 vjeçarja është gruaja më e pasur e kontinentit të largët të Afrikës së Jugut. E veja e Andronico Luksic, i vdekur në vitin 2005, është pozicionuar në krye të grupit Luksic. Një kompani e njohur për me interesa të gjëra në fushën minerare, ekonomike dhe atë industriale.

Birgit Rausing: 14 miliardë dollarë
Suedezja 88 vjeçare ka trashëguar pasurinë e familjes së saj në vitin 2000. Pas vdekjes së të shoqit Gad, ajo ka marrë përsipër kontrollin e bizneseve.

Jacqueline Mars: 13,8 miliardë dollarë
Amerikania 72 vjeçare është kreu i gjigandit të ëmbëlsirave Mars, që ka trashëguar nga babai i saj Forrest Edward Mars, gjithashtu edhe nga gjyshi Frank C. Mars çdo benefit financiar. Sot, ajo është e angazhuar në iniciativa të dobishme për shoqërinë e gjerë amerikane.

Susanne Klatten: 13 miliardë dollarë
50 vjeçarja gjermane, është një nga menaxheret femra më të pasura në botë. E lindur në Susanne Hanna Ursula Quandt, ajo ka trashëguar nga babai Herbert, një pjesë të aksioneve të BMË-së, kompanisë së njohur të makinave. Gjithashtu ajo ka kontrollin e shoqërisë farmaceutike Altana.

Anne Cox Chambers: 12,5 miliardë dollarë
92 vjeçarja amerikane është një nga femrat më të moshuara listës. Është trashëgimtare e kompanisë multimediale Cox, e themeluar nga babai i saj James M. Cox në vitin 1898, pasi ai kishte blerë të përditshmen Dayton Evening News për një shumë prej 26 mijë dollarësh.

Savitri Jindal: 10,9 miliardë dollarë
62 vjeçarja indiane është një nga femrat më të pasura të kontinentit indian. Ajo është pronarja e gjigandit të çelikut O.P. Jindal Group, e trashëguar pas vdekjes së të shoqit në një aksident ajror në vitin 2005.

Po italianet?! Për të gjetur të parën, duhet të zbresim 139 vende në listë. Është Miucia Prada(me një pasuri prej shtatë miliard dollarësh), e cila së bashku me bashkëshortin e saj Patrizio Bertelli e kanë shndërruar kompaninë e tyre të lëkurës “Vëllezërit Prada” në “Prada”, në një nga firmat më të njohura të veshjeve në tregun internacional. Dhe gjithçka, falë meritës së tyre personale.