GJ 667Cc,planeti i katert,22 mije vjet larg tokes,dyshohet te kete jete.

Nga Dorjan
Shkruar ne 28 Mar 2012 ora 6:54pm

Behet fjale per planetin e katert ne numer te njoftuar nga ky komunitet i zbuluar jashte sistemit Diellor, kohet e fusnit.
“Planeti ne fjale -shkembor- eshte me i riu i zbuluar nga paraardhesve te tij dhe eshte me i pershtatshmi per te ruajtur ujin ne forme te lengshme ne siperfaqe te tij dhe ndoshta tashme ne mund te ekzistoje jete ashtu siç e njohim ne”, shpjegon Gkigem
Angklanta-Eskounte, kryetar i komunitetit nderkombetare te astronomeve, i cili punesohej Carnegie Institution for Science ne Uashington.
Ky planet (GJ 667Cc) ndodhet ne orbite rreth nje Ylli i titulluar GJ 667C dhe gjendet rreth 22 vite drite larg Tokes (nje vit jete drite eshte i barabarte me 9,460 miliarde kilometra)
Sillet rrotull yllit te tij perkatesisht 28 dite dhe ka nje mase 4,5 here me te madhe se ajo e tokes. Pra, ky planet eshte 50% me i ‘beshem’ masiv se planeti yne.
Planeti ndodhet me nje orbite te tille e cila e vendos ate ne nje distance te ‘posaçme’ larg yllit te tij, qe konsiderohet si “Brezi i banimit”, ku temperaturat nuk jane as te medha e as vogla, duke i lejuar ujit te gjendet ne forme te lengshme ne siperfaqen e tij.
Studiuesit zbuluan gjithashtu dhe tregues/fakte te cilet lejojne te konsiderohet se te pakten dhe tre planet te tjere rrotullohen rreth te njejtit yll.
Ky zbulim tregon se planetet kandidat per rezervimin e jetes, mund te krijojne ne mjedis forma me te pranueshme e me cilesore jetese sesa njihej deri me dot, theksojne studiuesit ne raportin e tyre te botuar ne Lettres du Journal d’ Astrophysique, raport te cilin mund ta lexoni dhe ne kete adrese: arxiv.org/archive/astro-ph
Astronome t perdoren te dhena zyrtare te observatorit jugor te Europes, (ESO) qe ndodhet ne Kili, te cilat i analizuan sipas nje metode te re me te sofistikuar.
Astronomet perfshin gjithashtu dhe te dhenat e mbledhura nga teleskopi i observatorit Keck ne Hawaii.