Pamjet e natyres influencojne aktivitetin e trurit .

Nga Dorjan
Shkruar ne 08 Pri 2012 ora 2:18pm

Nje studim , e publikuar ne revisten Neuroimazh , perdori imazherine cerebrale funksionale per te vleresuar se sa ambjenti influencon funksionimin cerebral .

Pamjet e qeta te ambjentit qe permbante elementa natyrore , si deti , provokojne komunikimin e pjeseve te ndryshme te trurit , e ndersa ambjentet e ndertuara nga njeriu , si autostradat , i pengojne keto komunikime .

Majkell Hanter , i Universitetit te Shefild , dhe koleget e tij evropiane moren imazhe te aktivitetit te trurit te vullnetareve nderkohe qe ata shikonin imazhe te plazheve te qeta ose te pamjeve te trafikut te autostradave . Pjesemarresi degjonin te njejtin tingull , qe degjohej si nje gumezhime , per te dyja pamjet .

“Njerezit ndjejne qetesine si nje gjendje paqeje dhe meditimi , qe eshte riperteritese ndaj efekteve stresuese te nje vemendjeje te mbajtur ne jeten e perditshme ” , thote Hanter .

” Eshte e ditur se ambjenti natyral çon drejt ndjenjave te paqes kurse ambjentet urbane me origjine njerezore jetohen si jo te qeta . Ne deshem te kuptonim si funksionon truri kur ai percepton rrethana natyrore , ne menyre qe te mundim te masim eksperiencen e qetesise” .

Studime te meparshme kane treguar se komunikimi i zonave te largeta te trurit eshte karakteristike e aktivitetit te trurit ne pushim . Studime kane treguar gjithashtu efektin restaurues per kapacitetin mendor prej disa minutave te kaluara ne natyre .

Disa minuta aktiviteti fizik ne natyre mjaftojne per te sjelle nje permirsim te shendetit mendor , sipas nje analize te publikuar ne revisten Shkenca e Ambjentit dhe Teknologjia .

Xhules Preti dhe Xho Parton kane analizuar rezultatin e 10 studimeve britanike , qe perfshinin 1252 persona , qe kishin te benin me aktivitete si ecja , kopshtaria , peshkimi , shetitjet ne varke dhe kalerimi .

Ndryshimet me te medha te shendetit ndodhnin tek me te vegjlit dhe tek personat me probleme mendore , megjithese njerezit e çdo moshe dhe te çdo grupi shoqeror perfitonin .

Te gjitha ambjentet natyrale bejne mire nder te cilet parqet ne zona urbane . Zonat e gjelberta me uje jane akoma me me shume efekte pozitive . ” Nje ambjent blu dhe jeshil duket se eshte akoma me e mire per shendetin ” , veren Preti .

Efektet me te medha ndaj vleresimit te vetes ndodhnin ne 5 minutat e para .

Studimet kane treguar se permirsimet e momentit te shendetit mendor jane pozitive edhe per afatet e gjata kohore , tregon ai . ” Ne besojme pra qe ka nje perfitim te mundshem te rendesishem per individet , shoqerine dhe shpenzimet e sherbimeve te shendetesise nese te gjitha grupet shoqerore te vete-mjekoheshin me me shume ushtrime ne natyre ” , shton Barton .