Pas 9 vjet vëzhgimi të 42 mijë njerëzve, del përgjigjja a e dëmton kafeja shëndetin

Nga Dorjan
Shkruar ne 14 Apr 2012 ora 4:24pm

Rreth kafesë janë bërë shumë studime për të përcaktuar rolin e saj në shëndetin e njeriut. Dhe rezultatet kanë qënë kundërthënëse nëse kafeja ndikon ose jo në sëmundjet e zemrës, goditjet në tru, etj.

Por një studim i ri botuar në “The American Journal of Clinical Nutrition” thotë se tek personat e shëndetshëm kafeja nuk shton rrezikun për zhvillimin e ndonjë sëmundjeje kronike.

Shkencëtarët në Gjermani, vëzhguan për 9 vjet, 42 mijë të rritur, pa sëmundje kronike, dhe zbuluan se ata që pinin më shumë se 4 filxhanë kafe (me kafeinë) në ditë, ishin prekur në të njëjtën shkallë me ata që nuk pinin kafe fare, nga sëmundje kardiovaskulare, goditje në tru, diabete dhe kancer.

Megjithëse, ata që pinin kafe, kishin 23 përqind më pak gjasa për t’u prekur nga diabeti i tipit 2. Ndërkohë që kjo nuk do të thotë se kafeja parandalon diabetin e tipit 2, autorët e studimit mendojnë se kafeja duket se përmban edhe ndonjë substancë tjetër – përveç kafeinës – e cila ul rrezikun e këtij lloj diabeti, sepse pirësit e kafesë (pa kafeinë) kishin edhe më pak gjasa për të zhvilluar diabet të tipit 2, në krahasim me ata që nuk pinin kafe fare.