Telefon me rreze rëntgen,mund të shikojë edhe përtej mureve

Nga Dorjan
Shkruar ne 30 Apr 2012 ora 6:39pm

Superfuqitë e tregimeve me vizatime mund të bëhen realitet pasi shkencëtarët kanë realizuar një telefon që punon si syze me rreze rëntgen.
Çipi hi-tech i mundëson telefonin të “shikojë përtej” mureve, drurit dhe plastikës dhe (edhe pse hulumtuesit janë të rezervuar për këtë) përtej materialeve siç janë rrobat.

Mjekët po ashtu do të mund ta përdorin për të shikuar brenda trupit për tumore të kancerit pa rrezet e dëmshme X ose skanerët e mëdhenj dhe të shtrenjtë të rezonancës magnetike. 

Hulumtuesit pohojnë që mund t’i lejojë “mjeshtrit e shtëpisë” të detektojnë gozhdët brenda mureve, apo t’u mundësojë bizneset të detektojnë paratë e falsifikuara.

Momentalisht është e dizajnuar të punojë në një diametër të shkurtër – dhe punon me një mikrochip me madhësi normale që mund të përshtatet në telefona ose elektronikë tjetër që mbahet në dorë.

Hulumtimi i ekipit përfshin kërkimet në spektrin e papërdorur të spektrit elektromagnetik. Por brezi terahercësh i spektrit elektromagnetik, një nga gjatësitë valore që shtrihen mes mikrovalëve dhe infraredit, nuk ka qenë në dispozicion për shumicën e pajisjeve të konsumatorëve.

“Ne kemi krijuar qasje që hapin pjesën më parë të pashfrytëzuar të spektrit elektromagnetik për përdorimi nga konsumatorët dhe aplikimet mjekësore që shpëtojnë jetën,” tha dr. Kenneth O, profesor i inxhinierisë elektrike në UT Dallas.

“Diametri i brezit terahercësh është me potencial të pakufizuar nga i cili mund të përfitojmë të gjithë ne.” Duke përdorur qasjen e re, imazhet mund të krijohen me sinjale që operojnë në brezin terahercësh (THz) pa pasur nevojë të përdoren thjerrëzat e ndryshme brenda pajisjes. Kjo mund të reduktonte madhësinë e përgjithshme dhe çmimin.

Avancimi tjetër që i bën zbulimet të aplikueshme për pajisjet konsumuese është teknologjia e përdorur për të krijuar mikroçipin.

Çipat e prodhuar duke përdorur teknologjinë CMOS (Complementary Metal-Oxide Semiconductor) formojnë bazën e shumë pajisjeve të elektronikës konsumuese që përdoren në jetën e përditshme si kompjuterët personal, telefonat e “mençur”, TV-të me high definition dhe konzolat e lojërave.

“CMOS është i përballueshëm dhe mund të përdoret për të bërë shumë çipa,” tha Dr. O. “Kombinimi i CMOS dhe teraherc nënkupton që ju mund ta vini këtë çip dhe pranuesin në anën e pasme të celularit, duke e shndërruar në një pajisje që bartet në xhepin tuaj dhe mund të shohë gjërat përtej objekteve.”

Për shkak të privatësisë, Dr. O dhe ekipi i tij janë të fokusuar në hapësirën e distancës më të vogël se katër inçë.

Aplikimet konsumuese të teknologjisë së tillë radhiten nga zbulimi i gozhdëve në mure deri te vërtetimi i dokumenteve të rëndësishme. Bizneset mund ta përdorin për të detektuar paratë e falsifikuara.

Kompanitë prodhuese mund ta aplikojnë për të kryer kontrolle.

Po ashtu ka më shumë kanale komunikimi të disponueshme në brezin terahercësh se sa brezi që momentalisht përdoret për komunikimin pa tela, prandaj informata mund të ndahen më shpejt në këtë frekuencë.

Teraherc po ashtu mund të përdoret për detektimin e tumoreve të kancerit, duke diagnostikuar sëmundjen përmes analizave të frymëmarrjes dhe duke monitoruar helmueshmërinë e ajrit.

“Ka shumë e shumë gjëra që mund t’i bëni për të cilat ne nuk kemi menduar,” tha Dr. O.

Hulumtimi është prezantuar në Konferencën e fundit ndërkombëtare Solid-State Circuits Conference (ISSCC). Ekipi tani do të punojë në ndërtimin e një sistemi skanimi funksional bazuar në sistemin terahercësh CMOS.