Top 10 librat më të shtrenjtë

Nga Dorjan
Shkruar ne 28 Mar 2012 ora 11:03pm

Ja lista e 10 librave me te shtrenjte ne bote:

1. Codex Leicester (30,800,000 Dollar)

1 codex leicester Top 10 librat më të shtrenjtëNje koleksion i shkrimeve shkencore nga Leonardo da Vinci, Codex Leicester eshte libri i shitur me shtrenjte ne bote. I blere ne 1994 ne ankand per 30.8 milion dollar nga miliarderi Bill Gates. Libri ekspozohet cdo vit ne qytete te ndryshme.

2. Ungjijte e Henri Luanit (12,400,000 Dollar)

2 gospels of henry the lion Top 10 librat më të shtrenjtëI shkruajtur ne shekullin e 12 per Henry Luanin ne Gjermani, doreshkrimi me 266 faqe eshte konsideruar si nje kryeveper e te gjitha koherave. Eshte brele ne ankand per 12.4 milion dollar ne vitin 1983 nga shteti Gjerman.

3. Zogjte e Amerikes (8,800,000 Dollar)

3 birds of america Top 10 librat më të shtrenjtë

E publikuar per here te pare ne shekullin e 19 nga piktori dhe natyralisti John James Audubon, Zogjte e Amerikes eshte nje seri pikturash te madhesive reale te zogjve te ndryshem dhe eshte konsderuar si libri pikture me i mrekullueshem i realizuar ndonjehere. Eshte shitur ne ankand ne vitin 2000 per 8.8 million dollar.

4. Tregimet Catenbury (7,000,000 Dollar)

 

4 canterbury tales Top 10 librat më të shtrenjtë

Ne vend te katert te librave me te shtrenjte eshte Tregimet Catenbury nga autori anglez Geoffrey Chaucer, ne fund te shekullit te 14-te. Permban disa histori te shkurtra qe kritikojne kishen dhe shoqerine angleze te asaj kohe.

5. First Folio, Komedi, Histori dhe Tragjedi (6,000,000 Dollar)

5 first folio Top 10 librat më të shtrenjtë

Publikuar me 1623, disa vite pas vdekjes se Shekspirit. Ky liber eshte nje koleksion i pjeseve me te famshme te autorit. U be nje nga librat me te shtrenjte ne bote kur u shit ne ankand per 6 milion dollar ne vitin 2001 ne Nju Jork.

6. Northumberland Bestiary (5,850,000 Dollar)

6 northumberland bestiary Top 10 librat më të shtrenjtë

Nje doreshkrim i shekullit te 13-te, eshte nje koleksion i pikturave me boje, imagjinare dhe reale, te shoqeruara me histori morali dhe proverba. U ble ne ankand ne vitin 1990 nga nje koleksionist privat per perafersisht 6 milion dollar. Se fundmi eshte ekspozuar ne muzeun Getty.

7. Bibla e Gutenberg (5,400,000 Dollar)

7 gutenberg bible Top 10 librat më të shtrenjtë

Bibla Gutenberg shenoi fillimin e nje epoke te re per shtypin e levizshem e zhvilluar nga Johannes Gutenberg ne 1450. E lavderuar per kualitetet artistike, vetem 21 kopje komplete kane mbijetuar e megjithese shume njerez debatojne se keto duhet te jene librat me te shtrenjte ne bote aktualisht ndodhen ne vend te 7-te.

8. Shkrime per pemet frutore (4,500,000 Dollar)

8 traite des arbres fruitiers Top 10 librat më të shtrenjtë

Ky doreshkrim francez nga Henri-Louis Duhamel eshte nje koleksion shkrimesh dhe ilustrimesh te shekullit te 18-te. Permban detaje mbi shume peme frutore. U shit per 4.5 milion dollar ne 2006.

9. Gjeografia e Ptolemeut (4,200,000 Dollar)

9 geographia Top 10 librat më të shtrenjtë

E njohur ndryshe si Kozmografia, Gjeografia eshte nje nga punet me te njohura te Ptolemeut. E prodhuar ne shekullin e dyte ajo tregon ate cka njihej nga bota ne ate kohe. Atlasi i pare i njohur ndonjehere, Gjeografia e Ptolemeut eshte shitur per 4.2 milion dollar ne vitin 2006.

10. Moxarti, 9 Simfonite, Doreshkrim (4,100,000 Dollar)

10 mozart 9 symphonies Top 10 librat më të shtrenjtë

Ne mbyllje te listes te 10 librave me te shtrenjte, ndoshta nuk klasifikohet si liber nga disa, por nje koleksion i 9 simfonive me te famshme te nenshkruara nga vete MOxarti u shiten per 4.1 milion dollar ne 1990.